Nieuws

Milieubende overvalt Springtij

Door Annelies Roon | milieubende |

Carola Wijdoogen (NS) en juryvoorzitter Maurits Groen

Achter een rij boeien op het betonningsterrein kruipt vrijdagmiddag rond lunchtijd een groepje bijzondere superhelden rond. Uitgedost met maskers, hoofdbanden en capes van vuilniszakken en papier, wachten ze het moment af waarop ze het terrein zullen bestormen. 

Op een boei geklommen, hoog uittorenend boven een menigte Springtij-bezoekers met broodjes en een kop soep in de hand, spreekt Maurits Groen, nummer 1 van de Trouw Duurzame 100 en initiatiefnemer van de Milieubende, het publiek toe. “De Milieubende is interactief theater en educatieve workshop in één”, legt Groen uit. “Het zet kinderen uit de groepen 7 en 8 aan om mee te denken over oplossingen voor de huidige milieu- en klimaatproblematiek. Eigenlijk is dat precies wat we hier op Springtij ook aan het doen zijn.” 

Lees meer

Maurits Groen: ‘Kinderen zijn dol op leren’

Door Wilke Wittebrood | milieubende |

Een uitgebreid interview met Maurits Groen in Vakblad VVP!

Eigenlijk heeft de oprichter en voorzitter van Stichting Milieubende stiekem een hekel aan de term ‘ duurzaam’. “Het suggereert dat het om iets bijzonders gaat, terwijl verantwoord omgaan met de aarde de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn.” Dat begint volgens hem bij opvoeding en educatie. Je kunt een kind niet verbieden om het licht te laten branden of snoeppapiertjes op straat te gooien, maar je kunt wel uitleggen waarom je dat beter niet kunt doen.

Zelf ontdekken

Volgens hem is het ongelooflijk belangrijk dat kinderen die waarden op school leren, het liefst in een vorm waarop ze dingen zelf kunnen ontdekken. “Kinderen zijn dol op leren en experimenteren. Neem ze mee de natuur in, laat ze in bomen klimmen. Daar krijgen ze zelfvertrouwen van. Niet van wipkippen met rubberen tegels eromheen, zodat er niks kan gebeuren.”

'Overval' 

Hij richtte de Milieubende op om kinderen te laten nadenken over de wereld om zich heen. “Onze acteurs ‘overvallen’ klassen en vragen basisschoolleerlingen zich voor te stellen hoe het zou zijn als alle deuren en ramen dichtgestopt zouden worden, zodat er niks meer in of uit kan. Hoe zou het er dan na een dag uitzien? Alle kinderen begrijpen direct; dat wordt heel snel benauwd en raakt vervuild – tenminste, als je roekeloos en slordig met zo’n gesloten systeem omspringt.” 

Nieuwsgierig naar het volledige interview? Lees verder:

Lees meer

Van inzamelboottocht tot cupcake-tour

Door Monique | milieubende |

Milieuhelden Stadskrant Delft

Iedere keer weer verrassen de leerlingen van de klassen die we als Milieubende overvallen, ons met innovatieve ideeën en acties, zoals de drie prijswinnende klassen in Delft.

Na afloop van de feestelijke prijsuitreiking in het prachtige, oude stadhuis van Delft gingen de leerlingen van groep 8 van basisschool De Bron met een welverdiende eerste prijs naar huis. De tweede prijs was voor de Rembrandtschool en de derde prijs werd gewonnen door de Regenboog; beide ook groepen 8.

Lees meer

De wereld vergaat, sluit ramen en deuren!

Door Monique | milieubende |

Dagblad Kennemerland Milieubende

Een leuk artikel over de Milieubende in Dagblad Kennemerland: over het overvallen van groep 8 van basisschool De Otterkolken in Heemskerk en het vergroten van hun bewustzijn m.b.t. duurzaamheid en milieu. Frank Frowijn, wethouder Milieu van de gemeente Heemskerk, is er in de klas bij: "Jongeren zijn de toekomst. Het is dus erg belangrijk dat ze heel bewust met het milieu omgaan."

Lees meer

Najaar 2014: 50 voorstellingen in groepen 7 en 8

Door Carine | milieubende |

milieuheldenboek

Komend najaar, van 25 augustus t/m 9 september, speelt de Milieubende maar liefst in 50 klassen van verschillende basisscholen in Amsterdam, Amstelveen, Ouderkerk aan de Amstel, Heemskerk en Beverwijk. Dat betekent dat er steeds twee acteurs naar een groep 7 of 8 gaan, en de klas overvallen met de vrolijke milieuvoorstelling Er is nog macaroni!. De leerkracht weet ervan, de klas wordt volkomen verrast. De acteurs maken er ook echt meteen een vrolijke bende van. 

Lees meer

Spetterend jubileumfeest in theater Carré

Door Carine | milieubende |

Opening jubileumfeest Carre milieubende

De Milieubende bestaat 5 jaar! Ruim 14.000 kinderen in groepen 7 en 8 zijn de afgelopen vijf jaar overvallen door de Milieubende. Vandaar groot feest op woensdag 11 juni jl. in Amsterdam.

Overval

Alle gasten van de Milieubende werden enorm verrast door de overval van de acteurs, in de feestelijke, gloednieuwe foyer van Theater Carré in Amsterdam. Terwijl voorzitter Maurits Groen de bedenker van de Milieubende Moniek Merkx bedankte, verstoorden acteurs Art-Jan de Vries en Tijs Huys zijn verhaal. En speelden met verve een deel van Er is nog macaroni!, het theaterstuk dat ze normaal in groep 7 of 8 van een basisschool spelen.

Lees meer

Delftse milieuhelden zijn hard aan de slag

delft |

De acteurs van de Milieubende hebben vorige week 10 klassen overvallen van lagere scholen in Delft en omgeving. De Delftse basisscholen De Horizon, De Bron, de Cornelius Musiusschool, de Freinetschool, de Max Havelaar, de Rembrandtschool en de Eglantier Voorhof,  werden verrast met het toneelstuk “Er is nog macaroni!” van Enne Koens en de aansluitende workshop “Hoe word ik een milieuheld?” Ook De Tweemaster in Pijnacker en de Regenboog in Nootdorp, kregen de Milieubende op bezoek. 

Lees meer

Vijf jaar Milieubende

milieubende |

milieubende 5jaar

YES! Het is gelukt: de Milieubende bestaat 5 jaar.  En veranderde duizenden kinderen uit groep 7 en 8 tot ware Milieuhelden.  Al die kinderen hebben geleerd om met andere ogen naar de wereld en naar de samenleving te kijken.  Zo jong als ze zijn, zijn ze letterlijk al aan de slag gegaan, zijn ze in actie gekomen voor een beter milieu, hebben ze gewerkt aan duurzaamheid. Elke keer is het weer opvallend hoe fris en onbevangen kinderen spontaan met goede oplossingen aankomen, als ze eenmaal hebben leren zien welke (milieu)problemen aangepakt moeten worden. En dan accepteren ze ook geen ‘’ja maar’’, ook niet van hun ouders. “Want problemen moet je toch gewoon oplossen? En zeker als het gaat om onze toekomstige leefwereld.”

Lees meer